Itt Angliában a curry-nek nagy kultusza van. Otthon Magyarországon nem ennyire felkapott talán, de remélem azért elnyeri a tetszéseteket ez a recept is. Párom szerint nagyon fincsi lett. Tőle kaptam a tippeket, úgyhogy bízhattok a receptben, hiszen Stuart szakácsként dolgozott mondhatni tini kora óta.
Hozzávalók:
- 2,5 tk curry por (medium, azaz közepes erősségű)
- 1tk paradicsompüré
- 1 konzerv paradicsom
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 1 szép nagy fej vöröshagyma
- 1 konzervnyi vesebab (400g)
- 1 jó nagy marék friss petrezselyem
- kb 200g gomba
- egy csomag leveles tészta
- 2 ek olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk és nagyjából egyforma kockákra vágjuk, kb 1 cm-esre. Persze nem kell lemérni, ezt csak útmutatóként írom :p A 2,5 evőkanál curry port kimérjük egy kis pohárkába és csak annyi hideg vizet adunk hozzá, amitől ketchup állagúra sűrűsödik.
Kevés olivaolajon elkezdjük pirítani a zöldségeket – először a hagymát, majd pár perc után jöhet a paprika, gomba és a bab, majd a petrezselyem. Icipici vízzel felönthetjük, ha muszáj, nehogy odakapjon zöldségmixünk. Ha kellően puhára főtt minden, hozzáadhatjuk a curry pasztát, amit keverjünk el jó alaposan, és 30 másodperc után adjuk hozzá gyorsan a paradicsompürét, újabb kavarás után pedig a konzerv paradicsomot. Ezek meggátolják, hogy a curry odakapjon a lábosban (Igen, Stuart-tól tudom :p ) Forraljuk össze az ízeket, és máris kész a curry-s zöldségalap. Ezt öntsük egy kisebb hőálló tálba.
Kóstoljuk azért meg, és adjunk hozzá ízlés szerint sót, illetve kevés borsot ha kell. Ez utóbbiból nem kell sok, hiszen a curry önmagában elég erős fűszer. Persze aki a csípős ételekre esküszik, na az más kérdés. 🙂
A leveles tésztából vágjunk ki egy akkora kört, ami lefedi a jénainkat és picit le is lóg a széleken. Óvatosan borítsuk rá és a lelógó részt visszagörgetve nyomkodjuk az edény falához. Egy késsel csíkozzuk be a tészta tetejét hosszában és keresztben is. (nem kell átvágni azt, csak finoman a felszínen szántogassunk). Ha megvagyunk, mehet is a kreáció a sütőbe, legalább 30 percre. A tésztán látni fogjuk, hogy mikor sült meg teljesen.
A maradék tésztából készíthetünk kis dekorációt is a curry “pite” tetejére, láthatjátok a képeken, én szív formákkal raktam ki. Persze a maradék leveles tésztát elhasználhatjuk másra is.
Ez a fogás önmagában is laktató, de szerintem elkél mellé egy szép kis saláta köret. Persze szerettem volna, hogy a curry íz domináljon, ezért én csak pár szép nagy saláta levéllel szervíroztam.
Mindenkinek jó étvágyat, és éljen a curry! 😀
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: