Tök Jó Konyha

Töltött kaliforniai paprika

Nos, jóóóóó hosszú szünet után végre ismét jelentkezem egy recepttel. Ahogy azt a legutóbbi posztban már megírtam, édesanya lettem 9 (most már majdnem 10) hónapja. Így se időm, se energiám nem nagyon volt a blog vezetésére, de azt hiszem, kezd beállni a rend, így – ha nem is olyan gyakran, mint Manóka előtt, de ígérem, hogy jönnek az újabb receptek!

Lássuk, hogy is készült a képen látható töltött paprika!

Hozzávalók:

  • 4db szép nagy kaliforniai paprika
  • 1 szép nagy fej brokkoli
  • 1db vöröshagyma
  • 2-3db közepes méretű répa
  • 3 ek paradicsompüré
  • 2ek olívaolaj
  • 4ek kuszkusz
  • só, bors 

Elkészítés:

A paprikákat alaposan megmossuk, kiszedjük a csumáját – a legegyszerűbb, ha egy éles  késsel óvatosan körbevágjuk a tetejénél és kihúzzuk a csumát, majd kirázogatjuk a paprika belsejében maradt magocskákat. A paprika aljából nagyon vékony szeletet vágjunk le, hogy az meg tudjon állni majd a talpán! Csak arra vigyázzunk, hogy ne lyukasszuk ki a paprikát alulról, mert akkor ugye kifolyik a töltelék.

Ha ezzel megvagyunk, jöhet a töltelék. Roppant egyszerű, no para 🙂 A brokkolit apró rózsácskáira szedjük, a répát és a vöröshagymát is apró kockákra vágjuk, és mindezt egyben enyhén sós vízben feltesszük főni. Nem kell, hogy teljesen puha legyen a zöldség, hiszen úgyis megy majd még a sütőbe.

Amíg a zöldségeink fődögélnek, elkészítjük a kuszkuszt. Szimplán beleszórjuk egy tálba, felöntjük forró vízzel, csak hogy épp ellepje. Picit sózzuk, egy fél citrom levét hozzáadjuk, majd egy tányérral letakarjuk és jó 10 percig állni hagyjuk. Ennyi idő alatt a kuszkusznak magába kell szívnia a vizet és meg kell, hogy puhuljon. Erről azért természetesen győződjünk majd meg, és ha még keménynek érezzük a kis szemeket, adjunk hozzá egy kevés forró vizet és hagyjuk még állni egy jó 5 percet. 

Ha a zöldségeink készre főttek, leöntjük róla a főzővizet, egy icipicit azonban hagyjunk meg. Botmixerrel turmixoljuk össze, egészen pépesre. Ezután adjuk hozzá a paradicsom pürét, sót és borsot ízlés szerint és alacsony lángon főzzük 5 percig, majd keverjük hozzá a kuszkuszt és alaposan dolgozzuk el a masszát. Levehetjük a tűzről és el is kezdhetjük megtölteni a paprikákat. 

Egy sütőpapírral kibélelt tepsire állítsuk a már megtöltött paprikákat – én alaposan belenyomkodtam a brokkolis tölteléket, hogy a paprika aljára és oldalára is bőven jusson belőle. A pici kis talpacskát, amit korábban levágtunk a paprika aljáról, most használhatjuk “sapkának”, megkoronázva a töltött paprikáinkat. Meglocsoljuk őket egy kevés olívaolajjal, és mehet is az előmelegített sütőbe. 35-40 perc alatt kész is kell hogy legyen ez a mennyei finomság. Önmagában is laktató, ám tálalhatjuk ízlésünk szerinti salátával, vagy akár egy kevés petrezselymes krumplival is. Én most csak humuszt és fokhagymás joghurtot szervíroztam mellé. Így nekem – aki nagy haspók – elég volt ebédre 1,5 töltött paprika. 

Jó étvágyat hozzá, remélem Nektek is ízleni fog!


Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!