Sárgarépás Paszternák Leves

Először is meg kell jegyeznem: a paszternák NEM fehérrépa! Ezt csak azért szeretném leszögezni rögtön így a cikk elején, mert tudom, hogy a fehérrépa nem tartozik – legalábbis a legtöbbünknél – a kedvencek közé. Holott igen sokféleképpen felhasználható szegény “albinó-répa” is, ahogy egy kedves ismerősöm nevezi eme zöldséget.

Szóval, a paszternákról (angolul parsnip) a cikk végén mellékeltem egy linket amin sok mindent megtudhattok róla, most azonban térjünk is rá a leves receptjére.

Hozzávalók:

Elkészítés:

Ezt a levest igen hamar össze lehet dobni. A legtöbb időt talán a répák és a hagyma megpucolása veszi igénybe. Miután a sárgarépát és a paszternákot megpucoltuk, szeleteljük őket nagyjából egyforma vastagságú karikákra, a hagymát pedig kockázzuk apróra.

A lábosban melegítsük fel a 2 evőkanál olajat és öntsük rá a hagymát. Ezt pirítsuk mindössze 1-2 percig, majd jöhet a megmosott, felkarikázott répa és paszternák. Jól keverjük össze és fedő alatt pároljuk jó 10 percig, alacsony lángon, gyakori kevergetés mellett.

Ezt követően vegyük le a fedőt és jöhet a só, bors, pirospaprika és az őrölt gyömbér, chilli. Ismét egy alapos kavarás után öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi a zöldségeket. Jöhet vissza a fedő és addig főzzük, amíg a répa is és a paszternák is kellően meg nem puhul.

Ha kész, kóstoljuk meg és fűszerezzük még ízlésünk szerint, ha szükséges. A tésztának való vizet tegyük fel külön, pici olaj és só kíséretében, és főzzük ki az általunk választott tésztafajtát. (egyértelműen nem spagettiről van szó… 😀 )

Egy botmixerrel pürésítsük a levesünket és ha túl sűrűnek találjuk, adjunk hozzá egy kevés vizet. Ilyenkor azonban érdemes ismét megkóstolni, mert lehet hogy elkél egy-két csipet extra só a felöntés után.

Ha a tészta megfőtt, szűrjük le és öntsük a már krémes levesbe. Tálaláskor szórhatunk extra chilli pelyhet vagy pirospaprikát rá, hogy színesítsük a látványt.

Paszternák avagy Pasztinák Kép forrás: mindmegette.hu

Bővebben a paszternákról ITT.

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »