Tök Jó Konyha

Töltött Gomba Mézes Répaágyon

Hogy valami finomat, gyorsat és különlegeset varázsoljunk az asztalra, nem feltétlenül kell egy Jamie Olivernek lennünk. Ez a fincsi töltött gomba szuperül fest tálalásnál, és roppant könnyen összedobható. Íme:

 

13770410_10208558573395285_6068210530500652156_n

Hozzávalók: 2 főre

  • 4 szép nagy fej tölteni való gomba

A szószhoz (töltelékhez):

  • 1 konzerv vesebab (400g)
  • 1 konzerv paradicsom (400g)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított petrezselyem
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • fél citrom leve
  • 6 evőkanál zabpehely
  • só, bors
  • reszelt sajt
  • fél konzerv csemegekukorica

A répa-ágyhoz:

  • 2 közepes méretű répa
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • 1.5 evőkanál méz

13718770_10208558571955249_188920729931165638_n

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.

A gombákat megpucoljuk, megmossuk és kivágjuk a szárát. A szósz hozzávalóit – a kukoricát és a sajtot kivéve – egy nagy tálban alaposan összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd egy kézi botmixerrel pürésítjük.

A répákat (alapos tisztítás után) zöldséghámozóval lereszeljük. Szép széles, vékony répacsíkokat kell, hogy kapjunk. Egy tálban hozzáadjuk egy fél citrom levét, a sót és borsot, majd a 1,5 evőkanál mézet és alaposan (a legjobb kézzel) összedolgozzuk.

Kókuszolajjal kikenjük a tepsinket és a reszelt mézes répákból 4 kis fészket formálunk. Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal a répa-fészkeket, majd szépen ráhelyezzük a gombákat. Ezután jöhet a gombák megtöltése. Nem baj, ha a szósz kicsit kifolyik, a répafészek úgyis felfogja majd. Megszórjuk a szósszal töltött gombafejeket egy kevés csemegekukoricával, meglocsoljuk olívaolajjal és az előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük őket. Az utolsó 5 percben az, aki fogyaszt tejterméket, megszórhatja egy kis reszelt sajttal is.

Én kukoricás kuszkusszal tálaltam ezt a finomságot és megszórtam még egy kis extra adag friss petrezselyemmel is.

TIPP:

Nekem maradt egy jó adag a szószból, ami már nem fért a gombákba. Ez a mennyiség bőven elég 6 maximum 8 gomba megtöltésére, de ha csak 2 adagra főzöl – mint ahogy én is tettem -, akkor a legjobb, ha a maradék szószt elteszed a hűtőbe, és másnap felhasználod egy isteni finom tészta-fogáshoz. Nem is kell mást tenned, csak kifőzni a tésztát, és beleforgatni a szószba, majd 1-2 percig alacsony lángon, gyakori keverés mellett alaposan átmelegíteni. Így igazándiból 2 napra meg is oldható a vacsi/ebéd-probléma. 🙂

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!