Hogy valami finomat, gyorsat és különlegeset varázsoljunk az asztalra, nem feltétlenül kell egy Jamie Olivernek lennünk. Ez a fincsi töltött gomba szuperül fest tálalásnál, és roppant könnyen összedobható. Íme:
Hozzávalók: 2 főre
- 4 szép nagy fej tölteni való gomba
A szószhoz (töltelékhez):
- 1 konzerv vesebab (400g)
- 1 konzerv paradicsom (400g)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szárított petrezselyem
- 1 teáskanál őrölt kömény
- fél citrom leve
- 6 evőkanál zabpehely
- só, bors
- reszelt sajt
- fél konzerv csemegekukorica
A répa-ágyhoz:
- 2 közepes méretű répa
- fél citrom leve
- só, bors
- 1.5 evőkanál méz
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
A gombákat megpucoljuk, megmossuk és kivágjuk a szárát. A szósz hozzávalóit – a kukoricát és a sajtot kivéve – egy nagy tálban alaposan összekeverjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd egy kézi botmixerrel pürésítjük.
A répákat (alapos tisztítás után) zöldséghámozóval lereszeljük. Szép széles, vékony répacsíkokat kell, hogy kapjunk. Egy tálban hozzáadjuk egy fél citrom levét, a sót és borsot, majd a 1,5 evőkanál mézet és alaposan (a legjobb kézzel) összedolgozzuk.
Kókuszolajjal kikenjük a tepsinket és a reszelt mézes répákból 4 kis fészket formálunk. Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal a répa-fészkeket, majd szépen ráhelyezzük a gombákat. Ezután jöhet a gombák megtöltése. Nem baj, ha a szósz kicsit kifolyik, a répafészek úgyis felfogja majd. Megszórjuk a szósszal töltött gombafejeket egy kevés csemegekukoricával, meglocsoljuk olívaolajjal és az előmelegített sütőben körülbelül 20 perc alatt készre sütjük őket. Az utolsó 5 percben az, aki fogyaszt tejterméket, megszórhatja egy kis reszelt sajttal is.
Én kukoricás kuszkusszal tálaltam ezt a finomságot és megszórtam még egy kis extra adag friss petrezselyemmel is.
TIPP:
Nekem maradt egy jó adag a szószból, ami már nem fért a gombákba. Ez a mennyiség bőven elég 6 maximum 8 gomba megtöltésére, de ha csak 2 adagra főzöl – mint ahogy én is tettem -, akkor a legjobb, ha a maradék szószt elteszed a hűtőbe, és másnap felhasználod egy isteni finom tészta-fogáshoz. Nem is kell mást tenned, csak kifőzni a tésztát, és beleforgatni a szószba, majd 1-2 percig alacsony lángon, gyakori keverés mellett alaposan átmelegíteni. Így igazándiból 2 napra meg is oldható a vacsi/ebéd-probléma. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: