Már régóta szerettem volna egy spiralizálót a konyhácskámba. Egy hete aztán egészen véletlenül beleszaladtam egy akcióba, amit hát ugye nem lehetett kihagyni. :p Így hát elmondhatom, hogy végre megvan a csoda-masina. Már látom magam előre, minden zöldséget és gyümölcsöt “átgyalulok” majd a gépen 😀
Az első receptemet most láthatjátok is, de ha nincs otthon spiralizálótok, akkor sem kell abbahagynotok a recept olvasását. A csodagép előtt én is szimplán csak a jól bevált módszert alkalmaztam: mezei hámozó. Igaz, hogy így nem spagetti formájú “zöldségtésztát” kaptok, hanem szélesebb csíkocskákat, de a célnak az is tökéletesen megfelel. Bár szerintem az igazi ínyenceknek megéri beruházni egy gépre, mert tényleg nagyon jó móka, és véleményem szerint még a gyerekeket is könnyebb így zöldséggel teletömni. 😀
Íme hát a recept és a hozzávalók 2 fő részére:
Hozzávalók:
- 2 szép cukkini
- 1 közepes méretű répa
- 1 konzerv Cannellini bab (vagy bármilyen másfajta konzerv bab)
- 1 konzerv paradicsom
- só, bors
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- egy kevés cayenne-i bors (én szeretem, a kellően csípős hatást, de mindenki ízlése szerint adagolja a borsot. Vigyázni kell vele, mert ez a fajta elég erős, egy kis csipet is bőven megteszi.)
- 1 evőkanál Tahini szósz – namármost, ha nincs otthon Tahini, és nem is akartok beruházni rá, el lehet hagyni ezt a hozzávalót. Bár szerény véleményem szerint a Tahini alap kellene, hogy legyen minden egészséges táplálkozást követő konyhájában. Nagyon sokféle képpen felhasználható és baromi sokáig elég. 🙂 Bővebben a Tahini-ről ITT
- Napraforgó mag a díszítéshez – és extra finomsághoz
Elkészítés:
Nos, ez talán az egyik legegyszerűbben összedobható receptem. A cukkinin és a répán kívül minden hozzávalót önts egy lábosba, alaposan keverd össze, majd hagyd közepes lángon forralásig főni. Amíg vársz, hogy a szósz elkészüljön, “spiralizáld le” (azt hiszem ezzel megalkottam egy új szót :p ) a cukkiniket és a répát. Fejenként egy cukkini és egy fél répa a megfelelő adag. A legegyszerűbb, ha arra a tálra spiralizálod a zöldségeket, amin majd tálalsz, így kevesebb a mosogatni való, plusz így a legegyszerűbb az adagolás is. Ha a szósz elkezd bugyogni, csak zárd le a gázt és kanalazd szépen a kis zöldség-fészek közepére a paradicsomos-bab szószt. Díszítheted friss petrezselyemmel és napraforgó maggal.
Lehet, hogy nem tűnik laktatónak ez az étel, de higgyetek nekem – AZ! Az én étvágyam majdhogynem Bud Spencer-ével vetekszik, de egy ilyen adag cukkini-spagetti után bizony nem fájt már másra a fogam. És nem lettem ismét éhes fél órán belül, mint ahogy tészta ételek esetében általában lenni szokott. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: