A napokban azon gondolkodtam, hogy miféle gyors és olcsó – na meg persze azért finom és laktató – ebédet tudnék összehozni páromnak, Stuartnak, és valami olyasmi kellett, amit egyszerűen el is tud vinni magával a munkahelyre. Jött a szokásos “szekrény-kotorászás”, és sikerült az alábbi finomságot kikísérleteznem. Könnyen elkészíthető, ízletes és gyorsan megvan vele az ember.
Hozzávalók:
1-2 személyre. Ha kis pogikat csinálsz, mint ahogy én is tettem, akkor körülbelül 8-10 darab jön ki az alábbi mennyiségből:
- 1 tonhal konzerv
- 1 nagyobb édesburgonya / vagy 1 db tojás – diétától függ. Ebben az esetben a tojás tökéletesen helyettesíthető az édes burgonyával, és szerény véleményem szerint sokkal finomabb is a végeredmény.
- 1 közepes méretű cukkini, lereszelve
- 60g barna rizsliszt
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál szárított petrezselyem
- só, bors ízlés szerint
- őrölt chilli, szintén ízléstől függően
- pici kókusz- vagy olíva olaj a sütéshez
Elkészítés:
Ha Te is az édesburgonyás megoldást választod, akkor tedd fel a meghámozott, apró kockákra vágott krumplit enyhén sós vízbe főni. Amíg várod, hogy teljesen puhára főljön, addig összedobhatod a fő hozzávalókat. A cukkinit reszeld le és nyomkodd ki a levét. Keverd hozzá a lecsöpögtetett tonhalat, köményt, petrezselymet, majd az ízlés szerinti sót, borsot és chilli-t. Ha már puha az édes burgonya, akkor öntsd le róla a főző vizet, majd add ezt is a tálba és egy villa segítségével alaposan dolgozd össze a masszát. Ha a tojásos verziót választod, akkor egyszerűen csak add az egy darab egész tojást a tonhal-mixhez. Ezután jöhet a liszt. Én a lisztet evőkanalanként adagoltam, így kordában tarthattam a masszát, nehogy túl lisztes, és ezáltal túl sűrű és kemény legyen. Előfordulhat, hogy nem kell a teljes 60g-ot felhasználnod.
Ezzel meg is volnánk az előkészületekkel. Egy serpenyőt melegíts fel, majd ha már forró, öntsd bele a 1,5 evőkanál olívaolajat vagy az 1 evőkanál kókusz olajat – ízlés kérdése. A tonhalpogácsákat úgy kapod meg, ha egy-egy evőkanállal mersz a masszából, majd a serpenyőben a kanál segítségével kicsit lenyomkodod őket. Természetesen a serpenyőd méretétől függ, de körülbelül 4-5 darabot tudsz sütni egyszerre. Ha szeretnéd, hogy kissé ropogós legyen, akkor a trükk a következő: Mindegyik pogácsa tetejét szórd meg egy-egy csipet liszttel. 3-4 percig süsd egy oldalát, majd óvatosan fordítsd meg őket és ezt az oldalt is szórd meg egy icipici liszttel. Akkor kész, ha már nem ragacsos a pogácsa és szép aranybarnás színt vett fel.
Hidegen, melegen is nagyon finom, és egy ételhordó dobozkában fincsi (és egészséges) megoldás lehet a munkanapok ebédjéhez. Akár este is elkészítheted, és másnap reggel nincs gond a főzésre.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: