Örömmel jelenthetem, hogy újabb recept kísérletezés végződött sikeresen. 😀 Ez a gyorsan és könnyen elkészíthető tészta nem csak finom lett, hanem igen laktató is. Emellett vitaminokban is gazdag, hogy azért a dolog egészséges oldaláról se feledkezzünk meg!
Hozzávalók: (2 főre)
- 1 szép nagy padlizsán – apró kockákra vágva
- olívaolaj
- olajbogyó (elhagyható)
- só, bors
- vegyes fűszernövény keverék (bazsalikom, oregánó, zsálya, majoranna, rozmaring, kakukkfű)
A krémes szószhoz:
- 1 konzerv kókusztej (400g)
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál őrölt kömény
- só, bors ízlés szerint
- 3 gerezd fokhagyma
- egy fél citrom leve
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy marék friss bazsalikomlevél
- 1 konzerv Cannellini bab (240g)
- kukorica liszt sűrítéshez – szükség szerinti mennyiség
A tagliatelle tészta kis fészkecskékbe göngyölve található a zacskójában, amiből 3-4 darab tesz ki egy főt – persze ez étvágytól függ, én jelen esetben kettőnkre 7 kis fészkecskét főztem ki. A glutén érzékenyek természetesen válasszanak glutén mentes tésztát, és lényegében lehet bármilyen más tésztafajtát is használni, kinek mihez van kedve!
Elkészítés:
A szósz elkészítése szerencsére elég egyszerű és aránylag gyorsan is megy. Az első lépés azonban a padlizsán apróra kockázása legyen. Nem kell meghámozni, csak jó alaposan megmosni. A kis padlizsán kockákat helyezd egy tepsibe, én pár szem olajbogyót is szórtam közéje, locsold meg mindezt némi olívaolajjal, jöhet rá egy kevés só és bors, és a még intenzívebb ízhatás érdekében érdemes megszórni 1-2 teáskanál vegyes fűszernövény keverékkel. Mindez mehet 200°C-on a sütőbe, addig amíg a kockácskák ropogósra nem sülnek. Körülbelül 15-20 perc szükséges erre.
Amíg a padlizsán a sütőben pirul, nekiállhatunk a szósznak. Egy kisebb nyeles lábosban melegítsd fel a 2 evőkanál olívaolajat. Erre – ha már elég forró – jöhet a kurkuma és az őrölt kömény. 1-2 percig elegendő őket pirítani, majd jöhet a kókusztej, ezúttal a konzerv teljes tartalma, nem csak a krémes rész. Én pluszban félig engedtem a már üres konzervet langyos vízzel és ezt is a lábosba öntöttem. Ízlés szerint sózd, borsozd, nyomd a szószba a 3 gerezd fokhagymát, add hozzá a fél citrom levét, és az apróra vágott friss bazsalikom leveleket. Mindezt gyakori kevergetés mellett forrásig főzd, ezután vedd kisebbre lángot és add a szószhoz a lecsöpögtetett cannellini babot is. Még legalább 5 percig hagyd rotyogni a lábos tartalmát. Közben felteheted a vizet a tésztának, pici só és olíva olaj társaságában.
Ha a szósz készre főtt, egy kézi botmixerrel pürésítsd, de legyél óvatos, mert a forró szósz könnyen rád csöppenhet! Ha a hozzáadott bab ellenére nem sűrűsödött be eléggé, akkor jöhet a jó öreg kukorica liszt-víz trükk. Nekem elegendő volt 1,5 teáskanál liszt és kétszer ennyi langyos víz, amit először külön egy kis tálkában kikevertem, és a szósz folyamatos keverése mellett lassan adagoltam a lábosba. Ha elérted a kellő krémes szósz állagot, akkor a már megfőtt, lecsöpögtetett tésztát csak össze kell keverni a bazsalikomos szósszal, és készen is vagyunk.
Mindeközben a padlizsánnak már meg kellett sülnie! Tálalásnál én a tányér közepére szedtem a tésztát, amolyan kis fészket formálva belőle, aminek a közepére szórtam a ropogós padlizsánt, és a szélét az extra íz, és a még gusztusosabb színkavalkád kedvéért körberaktam szárított paradicsommal. Meglocsolhatod még egy pici olívaolajjal és díszítheted pár szép levél extra bazsalikommal is.
Jó étvágyat Konyhatagok! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: