Az alábbi recept egy igen egyszerű és sokféleképpen variálható tészta alappal kezdődik. Fontos megjegyezni, hogy GLUTÉN- és TEJ MENTES! Jelen esetben én édességgé alakítottam, kétféle tölteléket is hoztam Nektek hozzá. Lássuk is hogyan készültek a fincsi kis kosárkák!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 250g barnarizsliszt
- 160ml olívaolaj
- 50ml hideg víz
- 40ml rizstej
- egy kis csipet só
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
A krémekhez:
Mogyorós-Kakaókrém
- 2 evőkanál édesítetlen kakaópor
- 2 evőkanál 100%-os natúr mogyorókrém
- 3 evőkanál kókuszkrém
- fél evőkanál méz (elhagyható, de édesszájúaknak ajánlott)
Frissítő citromkrém
- 5 evőkanál kókuszkrém
- egy fél citrom leve
- egy evőkanál méz
Tetszés szerinti gyümölcs a díszítéshez, jelen esetben mandarin.
Elkészítés:
A tésztával kezdjük. Egy muffin sütőt kenjünk ki kókuszzsírral, így biztos hogy a kosárkák nem ragadnak majd a tepsibe. A sütőt melegítsd elő 180°C-ra.
A tészta hozzávalóit a következő sorrendben keverjük össze: Liszt, szódabikarbóna, só, olaj, víz, tej. A végén a legjobb ha szabad kézzel összegyúrod a tésztát.
A tésztából csippents le kb. félmaréknyi darabokat. Ezt gyúrd a tenyeredben kis golyókká, majd helyezd őket egyenként a muffin formákba. Szépen egyenletesen alkoss kis kosárkákat úgy, hogy a tésztát a forma oldalára nyomkodod. Vigyázz ne legyen túl vékony, de túlzottan vastag sem a kosárkád! Ha a sütő bemelegedett, tedd be őket 15-20 percre, amíg szép aranybarnára nem sülnek. Érdemes szemmel tartani a kosárkákat, mert lehet, hogy meg kell egyszer fordítanod a tepsit – ez persze sütőfüggő. Ha kellően ropogósra sültek, akkor zárd le a sütőt, de ne vedd ki őket rögtön. Hagyd a sütő ajtaját félig nyitva, és fokozatosan hűtsd le a kész tésztát, így biztosan nem fog megrepedezni.
A krémek:
A kétféle töltelék tökéletes egyensúlyt teremt. Az édes, tömősebb kakaós krém és a könnyed, savanyú citromkrém nyerő páros. Én néhány kosárkát fele-fele arányban töltöttem meg, tehát mind a kétféle krémből tettem a sütibe, és bizony roppant finom lett a végeredmény. Lett néhány kakaós, néhány citromos kosárkám, és néhány vegyes töltelékű is.
A krémeket roppant egyszerű elkészíteni. Külön-külön tálkában keverd ki a hozzávalókat. A citromos krémet érdemes hűtőbe rakni legalább fél, de inkább egy órára, hogy kellően megdermedjen a kosárkák töltéséhez. A krémeknél a trükk az, hogy a konzerves kókusztej krémes részét használjuk! Tudom, ezt mindig leírom Nektek, de biztos ami biztos. 🙂 Én alkalmazok egy apró kis trükköt, amikor kókuszkrémet vásárolok. Gyengéden megrázom a konzervet, és ha nagyon lötyög benne a cucc, akkor egy másikat választok. Ez ugyanis azt jelenti, hogy kevesebb benne a krémes felső rész, és több a folyékony kókusztej. Nincs ezzel persze semmi gond, de sok receptemnél a krémre van szükség! 🙂
Ha kellően kikented a muffin sütőt kókuszzsírral az elején, akkor nem lesz gond a kosárkák kivétele. A legegyszerűbbnek én azt találtam – csak hogy tutira ne törjem el a tésztát -, hogy a sütőformát lefedem egy nagyobb tállal, vagy vágódeszkával, és egy gyors mozdulattal átfordítom a muffin sütőt. Így a kosárkák, igaz fenekükkel felfelé, de szépen és biztonságban kicsusszanhatnak a formákból. Díszítésként színes muffin papírokba helyeztem őket el, és miután kihűltek, elkezdtem őket megtölteni a finom krémekkel. A díszítéshez bármilyen gyümölcsöt használhatunk, én most a mandarin mellett tettem le voksomat.
Extra party tipp: Ha a vendégeid kedvében akarsz járni, akkor jópofa megoldás, ha hagyod, hogy ők maguk töltsék meg a tészta-kosárkákat. Helyezd őket töltetlenül az asztalra, a krémeket tálald egy szép kis tálban, esetleg többféle gyümölcsöt is szervírozhatsz, így mindenki olyan kosarat állít össze, ami saját ízlésének a leginkább megfelel.




Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: