Babos Sült Rizs

Mielőtt rátérnék a receptre, beszéljünk picit a hüvelyesekről! Hidd el, nagyon is megérdemlik a figyelmet!

Nem kérdés, hogy a szervezetünknek szüksége van növényi eredetű fehérjékre, több okból kifolyólag is:

Ez a pár dolog már önmagában elég okot szolgáltat arra, hogy beiktassuk a babféléket, lencséket az életünkbe. Egy gyors megállapítás, amolyan “bizonyítékféle” – egy kis tál feketebab vagy lencse körülbelül 60%-át tartalmazza a megkívánt napi fehérje bevitelnek!

A legfontosabb és legfinomabb hüvelyesek, melyeket mindenképpen vegyél fel a bevásárlólistádra:

És akkor íme a recept:

Babos Sült Rizs

Hozzávalók: 2 főre

A szószhoz:

* A rizs kiméréséhez én általában egy hétköznapi méretű (250ml) teásbögrét használok. 2 főre egy teli bögre rizs elegendő, ennél a receptnél azonban egy picit többet használtam, 1,5 bögrényi rizst főztem ki.

Elkészítés:

A  rizst és a babot tedd fel főni sós vízben, természetesen külön lábosban!

Készítsd elő a hagymát és a gombát. A vöröshagymát szeld vékony karikákra, a gombát alapos mosás után szép, vékony szeletekre. Legegyszerűbb ha félbevágod, majd a lapos felére állítva elkezded szeletekre aprítani. Ha kész, tedd félre őket és állj neki a szósznak. Az összetevőket egyszerűen csak keverd ki alaposan egy tálkában. Ízlésed szerint adhatsz hozzá extra sót, borsot, vagy csípőspaprikát, ha gondolod.

Ha a bab és a rizs is puhára főtt, vedd le őket a tűzről és öntsd le mindkettőről a vizet. Egy kisebb méretű jénai tálba ( én egy 18cm átmérőjű tálat használtam ) kezdd el rétegesen lerakni az összetevőket. A rizzsel kezd, majd jöhet némi bab, hagyma, gomba majd a szósz, aztán ismét a rizs, bab, hagyma, gomba és végezetül szintén a szósz.

Ha kész tedd a tálra a fedőt és süsd legalább 20-25 percig. Ezután leveheted a fedőt róla és süsd még addig, amíg a gomba és a hagyma a tetején pirulni nem kezd.

Én csíkokra tépkedett fejes salátával tálaltam, melybe vékony csíkokra vágott hagymát szórtam, adtam hozzá egy pici sót és borsot, végül meglocsoltam szűz olíva olajjal.

 

 

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »