Mi ez a furcsa nevű izé?
A chia-mag a Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos Salvia Hispanica nevű növény termése, rokonságba hozható a mentával. A magot már az aztékok is felhasználták, manapság pedig egyre inkább népszerűségnek örvend az amerikaiak, de szép lassan az európaiak körében is.
A kutatások egyértelműen alátámasztják, hogy ezek az igen apró magocskák – majdnem egyező méretű a szezámmaggal – gyógyító tulajdonsággal rendelkeznek. Ezek közül néhány:
- Gyulladáscsökkentő
- Csökkenti a vércukorszintet
- Javítja az emésztést
- Védi a szívet és az érrendszert
- Növeli az energiát
- Segít a testsúly csökkentésében
- Segíti a jobb alvást
- Csökkenti a koleszterinszintet
- Megelőzi a rákos sejtek kialakulását
Hat teáskanál Chia mag tartalmazza a következőket:
179mg kalcium, 11g rost, 138 kalória, 4,5gramm fehérje. A magok ezen kívül tartalmaznak foszfort, káliumot, cinket és mangánt is, valamint igen magas az antioxidáns és Omega3 zsírsav tartalmuk is.
A Chia magok többféle képpen felhasználhatóak a konyhában. Szerencsére már egyre több és több recept lát napvilágot magyar nyelven is, én a cikk végén a magokból készíthető puding leírását osztom meg veled. A magok egyedi tulajdonsága, hogy vízbe/lébe áztatva kocsonyás állagot vesznek fel, így tökéletes ételek besűrítéséhez. Mind vegetáriánus, mind hús ételek alapanyagaként kiváló.
Chia-puding
Hozzávalók 1 főre:
40g chia mag
240ml kókusz-, mandula-, vagy rizstej
1-2 csepp vanília aroma
Gyümölcs tetszés szerint (én most fincsi epret használtam)
A legegyszerűbb a pudingot egy befőttes üvegben elkészíteni. Az összetevőket – a gyümölcsöt kivéve – öntsd az üvegbe és alaposan keverd össze. Ha gondolod, csavard rá a tetőt a befőttes üvegre és alaposan rázd össze a tartalmát. (shake-shake-shake)
Ha ezzel megvagy, tedd hűtőbe a keveréket és hagyd állni legalább 4 órán át, bár legjobb egész éjszakára pihentetni.
Tálalás előtt már nincs más dolgod, mint egy szép üvegpohárba kanalazni a pudingot. A leggusztusosabb, ha rétegeket képzel: egy réteg gyümölcs, egy réteg pudding, aztán megint gyümölcs, egy kevés kis méz, ha gondolod, majd puding ismét, gyümölcs a tetejére és ízlés szerint megszórhatod napraforgómaggal, vagy dióval, mandulával.
A chia puding állaga kocsonya-szerű, kissé zselés és első kanalazásra furcsállhatod a textúráját, de hamar hozzá fogsz szokni. A második, harmadik kanál után már csak az élvezet marad!
Jó étvágyat!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: